Gebelik yaklaşık olarak 40 hafta süren bir maratondur. Ay olarak da 9 ay, 10 gün olarak ifade edilir. Gebelik başlangıcı da gebe kalınan adet döngüsünün ilk günüdür. Bu sebeple de gebeliğin ilk haftasında anne adayı aslında gebe değildir.
Anne adayı, gebe kaldığı zamanı hatırlamakta güçlük çekebilir. Bu noktada son adet haftasının ilk gününü hatırlamak gerekmektedir. Yapılan kontroller ve gebelik takibi adetin ilk gününe göre yapılmaktadır.
Yani, son adet tarihinin ilk gününden itibaren gebelik 40 haftada tamamlanmaktadır. Çeşitli durumlarda bebek birkaç hafta geç ya da erken dünyaya gelebilir.
Adet döngüsünün ortalama olarak 14. gününde yumurtlama gerçekleşir. Fallop tüplerinin sağ ya da sol tüpe atılması ve yumurtanın olgunlaşması gerçekleşir.
Fallop tüpleri rahmin sağın ve solunda bulunur. Fallop tüplerini ince kanallara benzetebiliriz. Bu tüplerin içerisi yumurtayı rahim iç tabakasına gönderecek tüycüklerle kaplıdır. Gebeliğin gerçekleşmesi rahim içerisinde olacağı için yumurtanın tüplerden rahme ulaştırılması gerekir.
Rahim, pelvis denilen kemik çatısında bulunan bir organdır. Komşu organları ise mesane ve kalın bağırsaktır. Rahim ve idrar torbası yakın olduğu için gebelik süreçlerinde anne adayı sık sık idrara çıkma gereksinimi duyar. Gebelik sürecinde rahim büyümeye devam eder, bu sebeple de mesaneye baskı yapar.